Έβαλαν προσφοροδότη από... το παράθυρο

Λευκωσία: Τα ευρήματα της ανάκρισης που διέταξε ο αρχηγός της ΕΦ εναντίον αξιωματικών του ΓΕΕΦ για τις ματσαράγκες που διαπιστώθηκαν σε δημόσιο διαγωνισμό προμήθειας ειδών ΚΨΜ στα στρατόπεδα, αναμένουν ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ο διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια ειδών ΚΨΜ για τη χρονική περίοδο 2014-2016.

Οι ατασθαλίες και οι παρατυπίες διαπιστώθηκαν αρχικά από επιτροπή του ΓΕΕΦ, με τον γενικό ελεγκτή να επιβεβαιώνει τα ευρήματα. Την προσπάθεια, δηλαδή, που καταβλήθηκε εκ των έσω προκειμένου να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός σε προσφοροδότη ο οποίος δεν μετείχε στη διαδικασία, αλλά αντίθετα επεδίωξαν να τον βάλουν από το… παράθυρο.

Οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί ελέγχονται για τη διάπραξη ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ειδικότερα, από έλεγχο που διενεργήθηκε από επιτροπή του ΓΕΕΦ που έθεσε κάτω από το μικροσκόπιό της τόσο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1) Παραλήφθηκαν συνολικά 43 σφραγισμένοι φάκελοι προσφορών, οι οποίοι, αφού αποσφραγίστηκαν και μονογραφήθηκαν όλα τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά από τα μέλη της, παραδόθηκαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Κατά την αξιολόγηση των προσφορών, από το σύνολο των 43 προσφοροδοτών αποκλείστηκαν από τη διαδικασία για διάφορους λόγους οι 11. Παρέμειναν, δηλαδή, 32 προσφοροδότες. Ωστόσο, στο πρακτικό της Επιτροπής, αναφέρονται 33 επιτυχόντες, αντί 32, δηλαδή περιλήφθηκε ένας επιπρόσθετος, ο οποίος δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα προσφορά. Από έλεγχο που ακολούθησε στον φάκελο προσφοράς του επιπρόσθετου προμηθευτή διαφάνηκε ότι τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά που υπέβαλε δεν έφεραν μονογραφή από την επιτροπή αποσφράγισης των προσφορών. 

2) Περαιτέρω, από τον έλεγχο της πληρότητας και νομιμότητας των απαιτουμένων δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν βάσει των εγγράφων προσφοράς από τους επιτυχόντες προσφοροδότες για τη σύναψη των προβλεπόμενων συμβάσεων διαπιστώθηκαν διάφορες ατασθαλίες- παρατυπίες, οι κυριότερες των οποίων αφορούσαν στη μη υποβολή των αναγκαίων εγγυητικών πιστής εκτέλεσης του συμβολαίου ή προσκόμιση σχετικής εγγυητικής για πολύ μικρότερο χρηματικό ποσό από το προβλεπόμενο, καθώς επίσης στη μη διευθέτηση/ τακτοποίηση των υποχρεώσεων των προσφοροδοτών αναφορικά με την καταβολή των εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ, και με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν μπορούν να διεκδικήσουν προσφορά.  

Τα ευρήματα του παραπάνω ελέγχου επιβεβαιώθηκαν και από τον γενικό ελεγκτή, ο οποίος στην έκθεση του που συνέταξε επί του θέματος, επισημαίνει τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις 33 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το ΓΕΕΦ, οι 14 (ποσοστό 42%) δεν είναι νόμιμες και κανονικές». 

Ενημέρωση Μαληκκίδη στον Γενικό Ελεγκτή 

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Μαληκκίδης, με επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ημερ. 9/3/2016, τον ενημέρωσε για την ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας, παράλληλα, διαβεβαιώσεις στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι το ΓΕΕΦ υιοθέτησε τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Μαληκκίδης, που κοινοποίησε στη Βουλή και στη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, αναφέρει τα εξής: 

«Το υπουργείο Άμυνας έχει ενημερωθεί από το ΓΕΕΦ ότι η πιο πάνω αναφερόμενη ανάκριση για τον έλεγχο της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του γενόμενου δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας ειδών ΚΨΜ έχει επιστραφεί από τη Διεύθυνση Δικαστικού του ΓΕΕΦ στον ανακριτή για συμπλήρωσή της. Περαιτέρω, το ΓΕΕΦ έχει ήδη υιοθετήσει τις παρατιθέμενες συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στους επόμενους διαγωνισμούς προμήθειας ειδών ΚΨΜ. Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Άμυνας έχει δώσει οδηγίες για διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης».

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/311244/evalan-prosforodoti--apo-to-parathyro#sthash.N08fwCeG.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Loans in Cyprus drop in March to lowest point since 2009

Καμία ενημέρωση YΠΥΓ για "οριακά αποθέματα" στο Μακάρειο

Ο πολιτικός και γεωπολιτικό αντίκτυπος του BREXIT. Της Ιωάννας Συγκρασίτη