Στις 20 Μαΐου η συνέχεια στην υπόθεση του αεροπειρατή


Η Επαρχιακός Δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου κάνοντας αποδεκτή, στην ολότητά της, τη μαρτυρία της Λειτουργού του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιούλικας Χατζηπροδρόμου, ενέκρινε το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για παράταση στην εξέταση του αιτήματος του Υπουργού Δικαιοσύνης για έκδοση του Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, στην Αίγυπτο και όρισε την υπόθεση για τις 20 Μαϊου στις 8.00 το πρωί.

Η Δικαστής απέρριψε ταυτόχρονα τη θέση της υπεράσπισης του κ. Μουσταφά ότι η καθυστέρηση στη διαβίβαση των διευκρινιστικών εγγράφων που ζήτησαν οι κυπριακές Αρχές είναι εκδικητική από τις αιγυπτιακές ώστε να παρατείνουν την κράτηση του εκζητούμενου.

Το Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι παρήλθαν ήδη 44 ημέρες από τις 60 ημέρες κράτησης που διαλαμβάνει η Σύμβαση της Κύπρου με την Αίγυπτο για την έκδοση εκζητουμένων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αιγυπτιακές Αρχές ζήτησαν την παράταση μέχρι τις 20 Μαϊου, όρισε την υπόθεση άμεσα. Η Δικαστής ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι ο κ. Μουσταφά δεν είναι κατηγορούμενος, το Δικαστήριο δεν τον μεταχειρίζεται ως κατηγορούμενο και ότι είναι δική του επιλογή να παρακολουθεί τη διαδικασία από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

"Release the 63 Egyptian girls,you liars"

Ο Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά εισήλθε στην αίθουσα του Δικαστηρίου φορώντας φανελάκι στο οποίο ανέγραψε με στυλό, “Release the 63 Egyptian girls, you liars”.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου, ζητώντας την παράταση, παρουσίασε ως μάρτυρα τη λειτουργό στον τομέα διεθνούς νομικής συνεργασίας και αιτημάτων έκδοσης φυγοδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιούλικα Χατζηπροδρόμου, η οποία εξεταζόμενη και αντεξεταζόμενη, ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένει τα επίσημα διευκρινιστικά έγγραφα δια της διπλωματικής οδού, προσθέτοντας ότι μέρος αυτών έχει ήδη φθάσει και ότι το σύνολο τους αναμένεται εντός των αμέσως επομένων ημερών.

Είπε επίσης στο Δικαστήριο ότι τόσο η ίδια και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και οι αιγυπτιακές Αρχές χειρίζονται την υπόθεση κατά προτεραιότητα, και απέδωσε την καθυστέρηση κυρίως στο γεγονός ότι το δικαιϊκό σύστημα της Αιγύπτου είναι διαφορετικό από το κυπριακό και στο γεγονός ότι τα διάφορα έγγραφα ως προβλέπεται στη Συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου πρέπει να μεταφράζονται.

Ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τις εισαγγελικές Αρχές της Αιγύπτου τις οποίες είτε τηλεφωνικά, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τηρεί ενήμερες για τη δικαστική διαδικασία.

Σημείωσε πως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος την οποία επιδεικνύουν τα δύο κράτη ως προς την ταχεία διεκπεραίωση της δικαστικής διαδικασίας για την έκδοση, πριν την προηγούμενη δικάσιμο που ήταν στις 22 Απριλίου, στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή της ίδιας και εισαγγελέων από την Αίγυπτο πού ήρθαν για το σκοπό αυτό στην Κύπρο.

Η κ. Χατζηπροδόμου είπε ότι κατά τη σύσκεψη ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τους εισαγγελείς προς διευκόλυνση της δικαστικής διαδικασίας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να τα διαβιβάσουν το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε πως ανέφερε πως μέχρι το τέλος Απριλίου τα έγγραφα θα βρίσκονταν στην Κύπρο και είπε ότι παρέλαβε μέρος των εγγράφων αυτών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά ζήτησε και την αποστολή τους δια της διπλωματικής οδού καθώς επί το πλείστον αφορούν την επιβεβαίωση υπογραφών και σφραγίδων.

Κατά την εξέταση - αντεξέταση της, η κ. Χατζηπροδρόμου ανέφερε ότι το κείμενο για την εξουσιοδότηση από τον Υπουργό για το αίτημα έκδοσης είναι έτοιμο ως προσχέδιο και πως όταν παραλάβει τις τελευταίες διευκρινίσεις θα το οριστικοποιήσει αυθημερόν ώστε ο Υπουργός Δικαιοσύνης να το υπογράψει άμεσα, αφού και για τον ίδιο η υπόθεση αποτελεί προτεραιότητα.

Κατά την αντεξέτασή της, η κ. Χατζηπροδρόμου ανέφερε ότι παρέλαβε τη γενική αίτηση για έκδοση στις 7 Απριλίου.

Είπε ακόμα πως το έγγραφο με το αίτημα για παράταση στην τελική παράδοση των εγγράφων μέχρι τις 20 Μαϊου παρελήφθη στις 11 Μαϊου από την αιγυπτιακή Πρεσβεία.

Στην υποβολή της υπεράσπισης του εκζητούμενου ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η όποια Αρχή της Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να εξαναγκάσει οποιοδήποτε κράτος να επισπεύσει τις διαδικασίες του.

Η Εισαγγελέας, αγορεύοντας επί του αιτήματος για παράταση, ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση και τυχόν μη έγκριση του αιτήματος για παράταση θα θέσει σε κίνδυνο τη Σύμβαση για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Σημείωσε επίσης ότι έχει νομολογηθεί ο σεβασμός στις αρχές αβροφροσύνης μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών, σημειώνοντας ότι ο καθ` ου εκζητείται για αεροπειρατεία και επειδή έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο δικηγόρος του εκζητούμενου, ζητώντας από το Δικαστήριο να μην δώσει παράταση, ανέφερε ότι επελέγη η διπλωματική οδός ενώ θα μπορούσε τα έγγραφα να ανταλλαγούν σε επίπεδο Υπουργών Δικαιοσύνης ενώ υποστήριξε ότι οι αιγυπτιακές Αρχές καθυστερούν εκδικητικά να διαβιβάσουν τα έγγραφα, καθώς γνωρίζουν ότι εκζητούμενος τελεί υπό κράτηση.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν γνωρίζουμε εάν θα έρθουν τα έγγραφα έγκαιρα καθώς παρήλθαν ήδη οι 44 από τις 60 ημέρες που μπορεί να κρατηθεί και ζήτησε όπως δεν παρατηθεί η διαδικασία.

Ο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά διέπραξε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο προσγειώθηκε το πρωί της 29ης Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Loans in Cyprus drop in March to lowest point since 2009

Καμία ενημέρωση YΠΥΓ για "οριακά αποθέματα" στο Μακάρειο

Ο πολιτικός και γεωπολιτικό αντίκτυπος του BREXIT. Της Ιωάννας Συγκρασίτη