Στην ενωμένη Κύπρο η Λεμεσός πρωτεύουσα μιας πολιτείας. Του Γιάννου Αφροδίση

Στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης, η Λευκωσία θα παραμείνει πρωτεύουσα του κεντρικού κράτους.

Εκεί θα εδρεύει η ισχυρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει αρμοδιότητες για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή εκπροσώπηση, τα θέματα ιθαγένειας, ασύλου, μετανάστευσης κλπ. Στη Λευκωσία θα βρίσκονται και οι υπόλοιποι κεντρικοί - ομοσπονδιακοί θεσμοί εξουσίας (ομοσπονδιακά νομοθετικά σώματα, ομοσπονδιακό Δικαστήριο, Κεντρική Τράπεζα κλπ). Η επανενωμένη Λευκωσία θα είναι ακόμα ο πολυπληθέστερος  φυσικός χώρος συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και σημαντικές επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν για τη φυσική και λειτουργική επανένωση της πόλης. 

Η Αμμόχωστος θα ξαναγεννηθεί, με τους Ελληνοκύπριους κατοίκους της να επιστρέφουν μετατρέποντας την για πολλά χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με ξεκάθαρες θετικές προοπτικές οικιστικής, τουριστικής, επιχειρηματικής και γενικότερα οικονομικής ανάπτυξης. 

Η Λεμεσός διαθέτει το πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος για να αποτελέσει τη διοικητική πρωτεύουσα της Ελληνοκυπριακής Πολιτείας.   Η τοποθέτηση στη Λεμεσό της έδρας της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας της ΕΚ Πολιτείας, καθώς και άλλων πολιτειακών θεσμών θα δημιουργήσει νέα, ιστορικά και αναπτυξιακά δεδομένα για την νοτιοδυτική γεωγραφική περιφέρεια της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει και την περιοχή της Πάφου. Οι δημόσιες επενδύσεις σε συνδυασμό με την ενίσχυση της μεσαίας τάξης θα συμβάλουν καθοριστικά στην κεφαλαιοποίηση των πρόσφατων οικονομικών επιτευγμάτων της Λεμεσού, η οποία ως χώρος και ως κοινωνία θα εισέλθει σε μια ακόμα πιο δυναμική αναπτυξιακή πορεία. 

Η ομοσπονδιακή λύση, εάν επιτευχθεί, είναι από μόνη της μια θετική ιστορική εξέλιξη η οποία δημιουργεί  ένα ευρύτερο πλαίσιο ωφέλιμων αλλαγών. Αλλαγών σε νοοτροπίες, μοντέλα πολιτικής οργάνωσης, συστήματα διαχείρισης των δημόσιων πόρων. Στο ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών, η κοινωνική, πολιτική και αναπτυξιακή εξισορρόπηση όλων των περιοχών της Κύπρου, ίσως να είναι η σημαντικότερη. 

Για την καθιέρωση της Λεμεσού ως πρωτεύουσας της ΕΚ Πολιτείας στην ομοσπονδιακή Κύπρο, απαιτείται κατ’ αρχήν όραμα και βούληση από την Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία στο σύνολο της και ασφαλώς ορισμένες μελέτες επί πρακτικών παραμέτρων. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας ως προς την ιδέα. Θα μπορούσαμε όμως να ξεκινήσουμε τις διαπιστώσεις ζητώντας την άποψη των δεκάδων υποψηφίων βουλευτών της Λεμεσού που βρίσκονται αυτό τον καιρό σε πλήρη κινητοποίηση και οι περισσότεροι φέρονται να έχουν άποψη για όλα.     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Loans in Cyprus drop in March to lowest point since 2009

Καμία ενημέρωση YΠΥΓ για "οριακά αποθέματα" στο Μακάρειο

Ο πολιτικός και γεωπολιτικό αντίκτυπος του BREXIT. Της Ιωάννας Συγκρασίτη