Σε εξέλιξη η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές - Αριθμός ρεκόρ στα πολιτικά χρονικά (LIVE)

- Από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:30 μ.μ. η υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία των Επάρχων
- Δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των εδρών που έχει έκαστο κόμμα στην Βουλή
- Παράβολο των 500 ευρώ των υποψηφίων και επιστροφή αν εκλεγεί ή επίτευξης του 1/3 του εκλογικού μέτρου
- "Δυναμική" και πάλι η εμφάνιση του 'Ούτοπου'
- Παρακολουθήστε live εικόνα 

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές στην Λευκωσία και τις Επαρχίες.

Η διαδικασία ξεκίνησε όπως προβλεπόταν στις 9:00 π.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12:30 μ.μ. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων στον Έφορο Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας, γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία" και για τις υπόλοιπες επαρχίες στα γραφεία των Επάρχων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ LIVE

10:13 - Το πρώτο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που καταθέτει υποψηφιότητα να είναι ο ΔΗΣΥ. Οι υποψήφιοι του κόμματος πρώτα έβγαλαν μια κοινή φωτογραφία, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αναφορά του Προέδρου του κόμματος στην απαλλαγή της τουρκικής κατοχής και στην συνεισφορά του ΠτΔ και την στήριξη στο πρόσωπό του προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερον, ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στις επερχόμενες επενδύσεις και τρίτον αναφέρθηκε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και ότι το κράτος θα πρέπει να έχει ρόλο υπηρέτη του πολίτη και όχι οργανισμού που ταλαιπωρεί αυτόν. Τέλος ο πρόεδρος του κόμματος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποχής, η οποία ενέχει το κίνδυνο να πισωγυρίσει τον τόπο ανεπανόρθωτα, καθώς η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Ένας ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει πιο ισχυρή κυβέρνηση και πιο δυνατή και καλύτερη Κύπρος.

9:48 - Υποβάλλει και το ΕΛΑΜ με δηλώσεις του επικεφαλής Χρίστου Χρίστου τις υποψηφιότητές του, με 13 υποψηφιότητες για την Λευκωσία και 40 ανά το Παγκύπριο. Απηύθυνε κάλεσμα σε όσους βαρέθηκαν τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του εθνικιστικού κινήματος."

9:35 - Δύο υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από το Κίνημα Πνοή Λαού για την Επαρχία Λευκωσίας, για τις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές της 22ας Μαΐου.

Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή των δύο υποψηφιοτήτων, ο Πρόεδρος του Κινήματος Άθως Κοιρανίδης κάλεσε τους πολίτες να εκφράσουν “τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτησή τους για την κατάντια του τόπου με τη σωστή επιλογή στις 22 Μαΐου, ψηφίζοντας νέα κόμματα και κατακεραυνώνοντας το παλαιοκομματικό κατεστημένο, το οποίο ευθύνεται για αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος”, όπως ανέφερε.

Ο κ. Κοιρανίδης είπε πως η αποχή επιβραβεύει “το παλαιοκομματικό κατεστημένο”, και είναι χαμένη ψήφος. Πρόσθεσε πως το Κίνημα έχει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πρόταση για λύση του Κυπριακού μακριά από τη διζωνική ομοσπονδία και υπέρ του ενιαίου κράτους και έχει έμπρακτα αποδείξει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

9:33 - Στις 08:50 άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων, με πρώτο να υποβάλλει υποψηφιότητα τον Κωνσταντίνο Σιαμτάνη για τη θρησκευτική ομάδα των Λατίνων.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, για τη θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων δεν θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία, καθώς υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, ο νυν Βουλευτής Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Τελική εικόνα θα υπάρξει στις 12.30, αφού λήξει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Εάν μέχρι το μεσημέρι δεν υποβληθεί άλλη υποψηφιότητα, θα αναμένεται να παρέλθει η 24ωρη προθεσμία υποβολής ενστάσεων και αύριο θα γίνει ανακήρυξη.

9:30 - Το Κόμμα για τα Ζώα σίγουρα θα είναι στη νέα Βουλή, δήλωσε ο Στέλιος Λόρδος, Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας του κόμματος, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

Το Κόμμα για τα Ζώα κατεβαίνει στις εκλογές με δεκατέσσερεις συνολικά υποψηφιότητες παγκυπρίως.

Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του για τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, ο κ. Λόρδος εξέφρασε την άποψη ότι η αποχή στις εκλογές θα είναι μεγάλη.

«Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα δώσει την ψήφο σ` εμάς σαν διαμαρτυρία στα μεγάλα κόμματα που για τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτε για την ευημερία των ζώων και σίγουρα θα είμαστε στη νέα Βουλή», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το Κόμμα για τα Ζώα, το οποίο, όπως είπε, λαμβάνει χιλιάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που ζητούν να κάνει ό,τι μπορεί για τα ζώα.

9:15 - Ο 'Ούτοπος-Εξολοθρευτής' για ακόμα μια φορά έδωσε το "δυναμικό" παρόν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, εξαπολύοντας για πολλοστή φορά μύδρους κατά της πολιτικής ελίτ του τόπου, αποδίδοντας της βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

9:10 - Με εννέα υποψηφίους στη Λευκωσία και 21 σε όλες τις επαρχίες διεκδικεί θέσεις στη νέα Βουλή το Κοινωνικό Κίνημα Σημαία.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση των 9 υποψηφιοτήτων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σταύρος Αλαμπρίτης είπε πως το Κίνημά του εκπροσωπεί τους βιοπαλαιστές και τους αδικημένους.

“Ενα Κίνημα εντελώς καινούριο, αχρωμάτιστο και ανεξάρτητο που ιδρύθηκε από τους μικροεπιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενους και που αγκάλιασε και στηρίζει τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους πρόσφυγες, τους ανάπηρους, τους μονογονιούς και όσους έχασαν τίμια χρήματα, είτε γιατί τους κούρεψαν τις καταθέσεις τους, είτε γιατί τους ξεγέλασαν με τα αξιόγραφα”, είπε.

Ο κ. Αλαμπρίτης εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την παρουσία του Κινήματος στη νέα Βουλή, στην οποία, όπως είπε, θα αναστείλουν τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, θα νομοθετήσουν για κούρεμα των δανείων και για ρύθμιση του συνταξιοδοτικού με δικαιότερο τρόπο και προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Οι υποψηφιότητες για την Επαρχία Κερύνειας και των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων υποβάλλονται απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Φέτος αναμένεται ρεκόρ υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι υποψηφιότητες θα ξεπεράσουν τις εξακόσιες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές οι υποψηφιότητες ανήλθαν στις τετρακόσιες-δώδεκα.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δηλαδή 20 στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην Αμμόχωστο, 6 στη Λάρνακα, 4 στην Πάφο και 3 στην Κερύνεια. Κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται και υπογράφεται από τέσσερις εκλογείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας, εκ των οποίων οι δυο υπογράφουν ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο ως υποστηρίζοντες.

Για κάθε υποψηφιότητα κατατίθεται ως παράβολο το ποσό των €500, το οποίο επιστρέφεται μετά τις εκλογές σε όσους εκλέγονται ή συγκεντρώνουν το 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Ακολούθως, την Παρασκευή, 6 Μαΐου, αναμένεται να εκδοθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων.

Η δημοσίευση της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα θα γίνει την Παρασκευή, 13 Μαΐου.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα μεταδίδεται απευθείας στο πλαίσιο της εκπομπής του ΡΙΚ "Πρώτη Ενημέρωση" και στη συνέχεια στη μεσημβρινή εκπομπή "Από Μέρα σε Μέρα" η οποία θα αρχίσει εκτάκτως στις 09:45.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Loans in Cyprus drop in March to lowest point since 2009

Καμία ενημέρωση YΠΥΓ για "οριακά αποθέματα" στο Μακάρειο

Ο πολιτικός και γεωπολιτικό αντίκτυπος του BREXIT. Της Ιωάννας Συγκρασίτη