Ομιλία Γ.Γ ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής για την εκτίμηση του αποτελέσματος των Βουλευτικών Εκλογών. Του Άντρου Κυπριανού

Την περασμένη Κυριακή, έντυπο γνωστό για την αδυναμία που τρέφει στο ΑΚΕΛ, είχε ως σατιρικό σκίτσο το Γενικό Γραμματέα του Κόμματος να απευθύνεται στην Ολομέλεια της Κ.Ε. και να αποδίδει ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα, στους ψηφοφόρους επειδή δεν ψήφισαν το ΑΚΕΛ. Ο στόχος προφανής.

Η ευχή, η προσδοκία και η βεβαιότητα μου είναι η σημερινή Ολομέλεια να σταθεί πολύ πιο πάνω από το επίπεδο της σκέψης και της ανάλυσης αυτού του σκίτσου. Πολύ πιο πάνω από το επίπεδο όσων προσδοκούν ότι οι μετεκλογικές συζητήσεις θα οδηγήσουν σε εσωστρέφεια και θα ρημάξουν το ΑΚΕΛ.

Η σημερινή Ολομέλεια της Κ.Ε. είναι το επιστέγασμα της ελεύθερης συζήτησης που αρχίσαμε μετά τις Βουλευτικές Εκλογές για την εκτίμηση του αποτελέσματος. Συνειδητά, ως ηγεσία του Κόμματος, ακολουθήσαμε την καταστατική πρόνοια που προνοεί ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις η συζήτηση ξεκινά πρώτα από την κομματική βάση. Συζήτηση ελεύθερη και ανεπηρέαστη από τις απόψεις των συλλογικών οργάνων. Θελήσαμε πρώτα να ακούσουμε τα κομματικά μέλη και τις απόψεις τους και έπειτα να συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή.

Οι οδηγίες που δόθηκαν στις Επαρχιακές Επιτροπές ήταν να καταγραφούν όλες οι απόψεις που ακούστηκαν στις κομματικές ομάδες και να συνοψιστούν σε έγγραφο, το οποίο να δοθεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ζητήθηκε επίσης από τις Επαρχιακές Επιτροπές να προβούν σε εκτίμηση των αποτελεσμάτων στην Επαρχία τους. Τα δύο αυτά έγγραφα καθώς και τα τρία που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο τα έχετε ενώπιον σας. Το ένα αφορά την Πολιτική Εκτίμηση, το δεύτερο την εκτίμηση για την Οργανωτική δουλειά και το τρίτο για την επικοινωνιακή πολιτική.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι ως ηγεσία αναλάβαμε από το βράδυ των εκλογών την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ως Γενικός Γραμματέας, έθεσα τον εαυτό μου στην κρίση και στη διάθεση των συλλογικών οργάνων του Κόμματος. Τα όσα θα πω σήμερα είναι επίσης στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο στόχος που συλλογικά θέσαμε ως Κόμμα για τις Βουλευτικές Εκλογές ήταν «να παραμείνει το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστική δύναμη στο Κυπριακό πολιτικό σκηνικό». Στη συνέχεια καθορίσαμε το στόχο στο 27%. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι τα πράγματα δεν θα ήταν καθόλου εύκολα. Γνωρίζαμε ότι θα δίναμε τη μάχη μέσα σε συνθήκες κρίσης∙ οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής. Το κεφάλαιο, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία του επιχειρεί την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Η κρίση του συστήματος αναζωπυρώνει εντάσεις και πολέμους, αλλά και τον εθνικισμό, το φασισμό και το ρατσισμό. Επηρεάζει τις συνειδήσεις των λαών. Αυτό ήταν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έπρεπε να δουλέψουμε για τις Βουλευτικές Εκλογές, με τη χώρα μας να διέρχεται μια από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της για το λαό μας και τους εργαζόμενους, οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στον τόπο, η απαξίωση αλλά και ο αντιακελισμός που καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία πέντε, συνέθεταν το σκηνικό μέσα στο οποίο κληθήκαμε να δώσουμε την πολιτική και εκλογική μάχη. Το Κόμμα μας είχε από το 2011 επισημάνει τη συντηρητική στροφή της Κυπριακής κοινωνίας σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης. Είχε επισημάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακραίων ιδεολογημάτων, όπως ο φασισμός. Αυτό έγινε τελικά με την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή.

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν επιδιώξαμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τις εκλογές. Αρχίσαμε νωρίς τη διαδικασία της διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την προεκλογική δουλειά νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Για το σκοπό αυτό μεταφέραμε και το Τακτικό μας Συνέδριο έξι μήνες νωρίτερα. Στον πολιτικό τομέα οργανώσαμε το Προγραμματικό αλλά και το Τακτικό Συνέδριο όπου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το λαό και την κοινωνία. Συζητήσαμε εξαντλητικά τις πολιτικές μας θέσεις και πήραμε αποφάσεις. Στον Οργανωτικό τομέα επιδιώξαμε την καλύτερη λειτουργία του κεντρικού και του κάθε επαρχιακού μηχανισμού καθώς επίσης και το φρεσκάρισμα στις τοπικές οργανώσεις του Κόμματος.

Δυστυχώς, αυτά τα μέτρα δεν είχαν την αντανάκλαση την οποία αναμέναμε πάνω στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το 25.67% δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό σε καμία περίπτωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Loans in Cyprus drop in March to lowest point since 2009

Καμία ενημέρωση YΠΥΓ για "οριακά αποθέματα" στο Μακάρειο

Ο πολιτικός και γεωπολιτικό αντίκτυπος του BREXIT. Της Ιωάννας Συγκρασίτη